Grundfakta förmedlar kvalificerad kunskap om husgrunder till användare i hela Sverige
Idag godtas och byggs det fortfarande villor och modulbyggnationer i hela Sverige med krypgrunder som är kända riskkonstruktioner, som inte uppfyller Boverkets grundläggande funktionskrav.
Vi arbetar för att byggherre och brukare ska kunna förvissa sig om att BBR 6:5 Fukt och 6:2 Luft uppfylls för husgrunden vid varje upphandling, vilket kräver kvalificerad kompetens för att bedöma. Med det säkerställs hälsorisker samt risker för rättsliga- och ekonomiska konsekvenser.
Allt innehåll på Grundfakta kommer från och förankras med Boverket, rättsligt vägledande certifieringsorgan som RISE Målet är att få en enad praxis som alla kan förhålla sig till, från husleverantör till byggherre, kontrollroller, kommuner och brukare.
Grunden ska skydda hus från skador och människors hälsa
Grunden ska skydda huset från skador och boende från hälsorisker. Förorenad luft från mark och grundutrymme får inte nå upp i inomhusmiljön (BBR 6:2 Luft), samt mögel få inte bildas under huset av luftfuktighet över 75 % RF (BBR 6:5 Fukt).
I marken finns radon, lukt, mikroorganismer & bakterier
Detta blandas med luften i olika omfattning under huset, "förorenad luft". Varje individ är olika, och påverkas olika över tid. Exempel på hälsorisker är allergi och trötthet. Läs om mögel
Luftfuktighet över 75 % RF i grunden är katalysator för mögelpåväxt
I en riskkonstruktion kan luftfuktigheten i grunden vara upp till 100 % RF. 75 % av det mögel som då kan bildas syns inte med blotta ögat.
En fuktsäkerhetsprojektering eller en typgodkänd krypgrund visar dig att kravet på max 75% RF (BBR) uppfylls.
Husets ventillation och termiska drivkrafter vill suga upp luft i huset
På bilden ser du en uteluftsventillerad krypgrund, en känd riskkonstruktion. När husets ventillation sätts på skapas ett undertryck som driver förorenad luft från marken upp i huset i olika omfattning. En tät och undertrycksatt krypgrund vänder istället luftflödet nedåt.
Genomföringar och skarvar gör de flesta golvbjälklag otäta
Text...
Kondensen är boven när marken är fuktig & kallare än grundutrymmet
Husgrunden är länken mellan den kalla marken och det varma huset. Ställs betongbalkar på den kalla marken bildas kondens och fukt sugs upp till grundutrymmet.
Placeras spärrskiktet fel kan det istället skapa fukt
Placeras spärrskiktet, plastfolien, direkt på marken
eller under isoleringsskiktet, bildas kondensen ovan spärrskiket och ger en motsatt oönskad effekt.
Typgodkänd krypgrund inkluderar fuktsäkerhetsprojektering
Typgodkänning innebär att grundens konstruktion är testad oav oberoende 3:e part för att klara Boverkets egenskapskrav BBR 6:2 Luft och 6:5 Fukt.
Krypgrunden är tät och testad med tryckmätning
Tät innebär att grunden är försluten i sin helhet och runt alla skarvar. För att kontrollera täthet görs en tryckmätning, med ett protokoll som läggs till dina bygghandlingar.
Isoleringens placering och storlek gör grundutrymmet varmt och torrt
Isoleringen gör att grundutrymmet blir varmt och torrt utan större svängningar. På så sätt klarar krypgrunden egenskapskrav gällande luftfuktighet på 75% RF, samt påverkar värmen på golvet.
Undertrycksatt betyder att luftflödet vänds nedåt, från huset till grunden
Att grunden är tät är en förutsättning för att kunna skapa ett undertryck i grundutrymmet. En kanalfläkt mäts in så att luften stiger sakta nedåt, och stoppar förorenad luft från att nå upp i inomhusmiljön.
Konstruktionen saknar köldbryggor mot marken
Isoleringen mellan den kalla och fuktiga marken och betongelementen är viktig. Genom att bygga bort köldbryggor försvinner förutsättningen för att kondens bildas i grundutrymmet.
Fuktsäkerhetsprojektering, tryckmätningsprotokoll och egenkontroll ingår alltid
En typgodkänd krypgrund kontrollerad av oberoende 3:e part. Alll dokumentation är färdigställd för bygghandlingar och granskning.